Személyi edző fontossága

A kezdeteknél mindenféleképpen kell a hozzáértő segítség, szükséges, hogy szakember mutassa meg azt az irányt, amin el kell indulni. Az edző elsődleges feladata a helyes út kiválasztása, felvázolása, ez alapján edzésterv, étrend összeállítása és a fejlődés figyelemmel kísérése. Alapvető dolog, hogy meg kell tanulni a gyakorlatok helyes kivitelezését és a táplálkozáshoz való hozzáállást.

Ezen segítség nélkül csalódás, sérülés és még sok más probléma merülhet fel. Olyan esetekben ahol gerincsérv, ízületi probléma, magas vérnyomás lehetősége áll fenn, ott jobb az elővigyázatosság - sorolta az okokat a sportember, aki testépítésben és erőemelésben is remek eredményekkel büszkélkedhet. Kathi Béla elárulta, személyi edző bárkiből lehet, sajnos Magyarországon bevált szokás, hogy tényleges tudás nélkül, 1-2 éves személyi edző gyorstalpaló tanfolyam elvégzése után munkába is állnak az újoncok. Innentől már csak azon múlik, hogy a papírral rendelkező tréner kivel tudja elhitetni, hogy ért is a munkájához és tényleges szakmai tapasztalattal rendelkezik. Éppen ezért nagyon nehéz feladat a jó edző kiválasztása.

Személyekhez kell ragaszkodni és nem teremhez, mert akad olyan színvonalas terem, ahol nincs megfelelő szakmai háttér, viszont akad "lepukkantabb" terem, ahol igazi szaktekintélyre bukkanhatunk - vallja Kathi Béla, aki szerint a jó személyi edző megfelelő sporteredménnyel, mondjuk testépítő vagy fitnesz múlttal és nagy szakmai tudással rendelkezik.